MASIR AVENIR

JES vzw en bon vzw organiseerden deze zomer een aangepast inburgeringstraject voor niet-begeleide minderjarige nieuwkomers in Brussel. De groep bestond uit 17 Afghaanse jongeren en 11 jongeren uit verschillende Afrikaanse landen (Guinee, Congo, Togo…). Het project kreeg de naam “Masir Avenir“, vrij vertaald uit het Dari en het Frans: “De weg naar de toekomst”.

BEAM verzorgde een reeks multimediale workshops, in het kader van Shahrazad, een Europees verhalenproject waarbij de deelnemers zelfstandig een ‘digital story’ maken. BEAM creëerde samen met Mixtories een serie workshops waar met behulp van eenvoudige multimediale technieken gewerkt wordt naar een digitaal verhaal met de focus op authenticiteit en een persoonlijke invalshoek.

Het traject met de jongeren van Masir Avenir begon met enkele multimediale introductieworkshops: filmbruitage, lichtgraffiti, trickfotografie, filmbewerking, special effects, green screen… Op deze manier leerden ze werken met fototoestel, videocamera, geluidsrecorders e.d. en zagen ze ook de mogelijkheden en de kracht van beeld en geluid.

Na deze introductie volgden een aantal workshops creatief schrijven en vertellen. Zo werd naar een persoonlijk verhaal gewerkt waarbij we getracht hebben zo weinig mogelijk de inhoud te “sturen”, maar de jongeren tot een verhaal te laten komen dat ze zelf écht wilden vertellen. Van dit verhaal maakten ze vervolgens een geluidsopname in de Rockfabriek, de professionele muziekstudio van JES.

In een volgende fase tekenden ze het storyboard bij hun verhaal, waarna ze op zoek gingen naar de verschillende beelden die hun verhaal konden illustreren. Ze zochten naar beelden op het internet en uit de fotocollecties van Kim Gielens, maakten zelf tekeningen of foto’s…

In een laatste fase gingen ze zelf aan de slag met iMovie om de verzamelde beelden te monteren op hun geluidsopname. Deze laatste fase vereist heel wat technische kennis en doorzettingsvermogen. Een extra beproeving in de tweede week van de Ramadan! De meeste deelnemers waren echter enorm gemotiveerd en leerden erg snel bij. De filmpjes werden achteraf door ons nog wat verfijnd.

Doorheen dit traject zijn we verschillende malen geconfronteerd met deze (van ons) erg verschillende culturen. We leerden de jongeren persoonlijk kennen en hun verhalen lieten ons niet koud. Enkele verhalen waren dan ook niet voor publicatie vatbaar.

Wat ons betreft was dit een erg geslaagd traject en we hopen samen met de jongeren dat ze hun “weg naar de toekomst” in België mogen verder zetten.Veel dank aan de jongeren, bon vzw, Mixtories en alle JES & BEAM medewerkers!

BEAM medewerkers: Bram Allegaert, Nele Gullinck (Mixtories), Lennert Mottar, Jan Verbruggen, Jochem Devens, Hans Vanderstraeten, Romy Eyckmans & Jonas Dewulf.

Op deze pagina vind je alle foto’s en video’s die de jongeren tijdens deze workshops maakten.

Alle foto’s vind je hier, alle video’s hier

SHAHRAZAD – DIGITAL STORIES

Aliou:

Abdul Rahim:

Bashar:

Delagha:

Firdus:

Idrissa:

Jaffar:

Khalid:

Lamine:

Mamadi:

Nasim:

Ousmane:

Rahim Sha:

Ramesh:

Ramin:

Souleymane:

Wasiq:

Yosuf:

INTRODUCTIEWORKSHOPS:

Op 9 juli 2010 was er een professionele fotograaf die de jongeren de beginselen van portretfotografie aanleerde, waarna ze zelf aan de slag gingen met professionele en gewone digitale fototoestellen. Verder werd er geëxperimenteerd met video door middel van een live-greenkey-studio en wat reversed-video-magic

videoMagic:

live greenkey:

foto’s:


Foto’s groep 2Foto’s groep 1

Op 9 juli kwam TV Brussel langs en maakten deze reportage

Op 1 & 2 juli was er een eerste kennismaking met trickfotografie, lichtgraffiti en een filmbruitage van een popeye-tekenfilm…


groep 3


groep 4


groep2


groep 1


trickfoto’s alle groepen (selectie)

Advertentie

3 gedachten over “MASIR AVENIR”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Welkom op de site van BEAM, het multimedialabo van JES

%d bloggers liken dit: